Net als vele andere stichtingen en verenigingen zoeken ook wij vrijwilligers. Wat het werken in onze speeltuin inhoudt kan je in het filmpje op deze pagina zien. Mocht je liever even lezen, dan hebben we ook nog een volle pagina met informatie voor je.
De speeltuin wordt geheel beheerd door vrijwilligers. Zo hebben we uiteraard de beheerders en toezichthouders, maar ook een heel technisch team voor het (dagelijkse) onderhoud aan de speeltoestellen. In onderstaande paragrafen kunt u de taken van de “functies” nalezen.
De beheerders zorgen ervoor dat er entree wordt geheven en dat de bezoekers consumpties kunnen kopen. Ook wordt regelmatig het toiletgedeelte gepoetst.
De toezichthouders zijn er om toe te zien dat de toestellen veilig worden gebruikt en dat er bij evt. ongelukken direct actie wordt ondernomen. Deze medewerkers werken volgens een rooster dat voor het begin van het seizoen wordt samengesteld.
De wacht- en klusteams zorgen er samen voor dat de speeltuin op een veilige manier gebruikt kan worden. De toestellen worden dagelijks gecontroleerd en eventuele gebreken worden direct gerepareerd of het toestel wordt uit gebruik genomen. Ook zorgt het wachtteam ervoor dat de dagelijkse afval wordt verzameld en opgeruimd. Dit team werkt ook volgens een rooster. Niet alle mensen van dit team hoeven over technische kwaliteiten te beschikken.
Welke vrijwilligers zijn er nog nodig?
De groep voor “hand en spandiensten” en het technische team is niet toereikend op dit moment. We hebben dringend versterking nodig voor de klussen die we regelmatig hebben.
Voor het beheer is er een grote behoefte aan nieuwe vrijwilligers (vrouw/man). Hoe meer we er hebben hoe eenvoudiger het is om een rooster samen te stellen; op dit moment hebben we te weinig mensen waardoor we de openingstijden moeten aanpassen en mogelijk de speeltuin op bepaalde dagen moeten sluiten. De beheerders moeten vriendelijk zijn richting de bezoekers en tegen de kinderen. De kinderen zijn immers onze belangrijkste bezoekers. Ervaring op dit gebied kan geen kwaad maar wordt niet vereist.
Ook toezichthouders hebben we nodig (vrouw/man). Ook hier zijn meerdere mensen nodig zodat een rooster makkelijk samen te stellen is.
Heb je geen tijd om overdag mee te helpen in de speeltuin, dan hebben we ook nog wel enkele vacatures in het bestuur. Zo zijn we nog op zoek naar een goede secretaris en enkele bestuursleden.
Wanneer moet ik werken?
Buiten de schoolvakanties zijn er altijd minimaal twee beheerders aanwezig gedurende de openingstijden van de speeltuin. Daarnaast zijn er, vooral in het voorjaar, regelmatig schoolreisjes waar ook (bij voorkeur) twee beheerders aanwezig zijn. Deze schoolreisjes zijn meestal in de ochtend en duren dan meestal tot twee uur, half drie.
Gedurende de schoolvakanties kan er gewerkt worden in een “lange dienst” van 11:00 tot 17:30u maar steeds vaker worden deze dagen opgedeeld in twee kortere diensten van drie a vier uurtjes.
Het wachtteam werkt ook altijd met twee personen. Zij spreken de werktijden meestal onderling af. Sommige duo’s werken graag direct na sluitingstijd, anderen komen liever wat later vanwege werk of avondeten. Wat dat betreft zijn we erg flexibel.
Het klusteam spreekt ook onderling af wanneer er gewerkt wordt. Vaak is dat buiten het seizoen een vaste dag in de ochtend en steevast ook de zaterdagochtenden.
Je kunt dus zelf bepalen wanneer je werkt, of dat nu eenmaal per week / twee weken een paar uurtjes is of wekelijks op een vaste dag: wij zijn blij met alle helpende handen en de flexibiliteit is groot. Doch, als je ingeroosterd bent voor een of meerdere diensten dan word je wel geacht om jouw dienst te draaien. Vrijwilligerswerk is immers geen vrijblijvend werk.
In Veilige Handen
Wij werken in onze speeltuin zo veel mogelijk volgens de methode “In Veilige Handen”. Daarvoor geldt voor alle vrijwilligers dat zij een verklaring omtrent gedrag (VOG) moeten kunnen overleggen. Deze aanvraag zal door het bestuur van de speeltuin geregeld worden. Voor de vrijwilligers zijn hier geen kosten aan verbonden. Deze VOG wordt periodiek opnieuw aangevraagd.
Tevens hebben vrijwilligers de mogelijkheid om elk jaar een EHBO cursus te volgen. Daarnaast worden regelmatig cursussen gegeven, al dan niet via Speeltuinwerk Limburg, zoals “Cursus Inspecteur Basis Veiligheid” (om de basis betreffende wet- en regelgeving te leren maar ook om visuele inspecties en kleine reparaties uit te voeren) of “Omgaan met ongewenst gedrag en agressie”.
Waarom zou je voor niets in een speeltuin gaan werken?
Je werkt niet voor niets. Je doet dit omdat je iets voor je directe leefomgeving en de maatschappij wil betekenen. De vrolijk spelende kinderen fleuren jouw dag op. Ook juist voor mensen met een drukke baan is het werken in de speeltuin uitermate geschikt, doordat je lekker relaxt kunt werken en compleet met je aandacht gefocust bent op andere dingen dan de dagelijkse bezigheden werkt het werken in de speeltuin voor jou juist ontspannend. Ben je nieuw in het dorp dan maak je meteen kennis met andere dorpsbewoners. Voel je je eenzaam, dan word je hartelijk opgenomen in een groep die jouw inzet waardeert. Tja, je wordt er niet in harde euro’s voor betaald maar een jaarabonnement en onbeperkt koffie en thee haal je er toch zo uit.
Wat als er onvoldoende vrijwilligers zijn?
We hebben dit jaar al een paar maatregelen moeten nemen omdat er te weinig vrijwilligers zijn. Zo is ons spartelbad pas begin juni gevuld en zal dit direct na de zomervakantie weer gesloten en leeggelaten worden. In mei hebben we al teleurgestelde kindergezichtjes gezien tijdens de warmere dagen en dat zal hoogstwaarschijnlijk ook in september het geval zijn. Ook hebben we in de komende zomervakantie al enkele dagen (!) dat de speeltuin hoogstwaarschijnlijk dicht zal zijn wegens een gebrek aan vrijwilligers.
Om meer beperkingen te voorkomen zien wij graag dat u zich aanmeldt om het gesprek aan te gaan betreffende de mogelijkheden om vrijwilliger te worden. Dat kan door uw gegevens via het contactformulier op te sturen naar de voorzitter, Roland Leurs.